LOADING

Type to search

Beneficia, Charita Samospráva Sociálna pomoc Život

Prekročme prah – podujatie poukáže na tému duševného zdravia a ľudí bez domova

redaktor tvpk 21 októbra 2024

Príďte vo štvrtok 24. októbra o 17.30 h na Radničné námestie a dozviete sa viac o duševnom zdraví a o téme ľudí bez domova na podujatí Prekročme prah. Súčasťou podujatia je aj sprievodný program – street art či koncert.

Téma duševného zdravia rezonuje v spoločnosti čoraz viac. Duševné zdravie je tak ako to fyzické kľúčovou súčasťou celkového zdravia a pohody človeka. Ide nielen o schopnosť vyrovnávať sa so stresom, riešiť každodenné problémy, ale aj o vytváranie pozitívnych vzťahov a prispievať do komunity.

Diskusia na tému duševné zdravie od prvých sklamaní v láske až po závažné depresie a psychické choroby s prelínaním sa do života ľudí bez domova sa začne o 19.00 hod. Odbornými hostkami diskusie sú:

  • PhDr. Andrea Uhláriková, MPH, MHA – Námestníčka pre ošetrovateľstvo nemocnica P. Pinela
  • Petra Hofierkova – Peer konzultantka Liga za duševné zdravie
  • Mgr. Adriana Záhradníková – vedúca Referátu sociálnych vecí MsÚ Pezinok



Na diskusii zaznejú aj rady a odporúčania, ako si vo svojom okolí všimnúť ľudí, ktorí môžu prežívať úzkostné stavy, depresie, ako takých ľudí osloviť, ako s nimi komunikovať a kde hľadať pomoc.



Prekročte prah a vyspite sa vonku

Povedať: „Veď choď pracovať“, je také jednoduché. No aký komplex problémov sa za stratou bývania skrýva, tuší len málokto z nás. Jedným z cieľov podujatia je prekročiť pomyselný prah obydlí ľudí bez domova a ukázať majorite realitu bezdomovectva. Takú, aká v skutočnosti je – uzimená, bez strechy nad hlavou, s batôžkom alebo taškou, v ktorej sa skrýva celý majetok osoby bez domova či túžba po všimnutí a povzbudivom slove.



Možnosť vzdať sa na jednu noc pohodlia svojho domova preto ponúkame aj vám. Prespite vonku počas pracovného týždňa a vyskúšajte si na vlastnej koži situáciu človeka bez domova, ktorý by mal po chladnej noci vonku, strážiac si všetky cennosti, ktoré sa ukrývajú v jeho taške, ísť na druhý deň do práce. Na „dobrú noc“ sa na Radničnom námestí uložíme o 22.00 hod. Spať sa bude na zabezpečených kartónoch pod holým nebom.



Upozornime tak spoločne na alarmujúcu situáciu ľudí bez domova a ľudí žijúcich v extrémnej chudobe na Slovensku. Ukážme, že ochrana tých najzraniteľnejších skupín obyvateľstva má v našej spoločnosti byť prioritou.



Zorganizujte si svoju „prespávačku“. V prípade, že vám je táto téma blízka, no zo svojich dôvodov sa nemôžete zúčastniť prespávačky na Radničnom námestí, môžete si zorganizovať vlastné prespávanie vonku. Pozvite aj priateľov či známych a dajte nám o tom vedieť.



CELÝ PROGRAM PODUJATIA

17.30 – 19.00 – Mladí Pezinok – pezinskí umelci, ktorí budú pracovať s davom a vytvárať umelecké diela rôzneho druhu priamo na mieste (street art)

18.30 – 19.00 – vystúpenie hudobného zoskupenia Milan Konfráter, Anka Ulrichová, Vlasta Vašíčková, Vlado Ulrich

19.00 – 21.00 – diskusia na tému duševné zdravie

22.00 – vystúpenie ZUŠ – uspávanka na dobrú noc

22.00 – uloženie sa na spánok pod holým nebom na Radničnom námestí



VSTUPNÉ na podujatiePrekročme prah je formou trvanlivých potravín, diek či spacákov (čokoľvek teplé, čo ľudí bez domova zahreje počas studenách nocí)



Súčasťou podujatia bude aj VEŠIAK POMOCI, kde môžu ľudia priniesť a zavesiť teplé oblečenie, ktoré bude následne distribuované ľuďom bez domova a do pezinskej nocľahárne.

Inzercia