LOADING

Type to search

Ostatné Život

Revitalizácia verejných priestorov v Pezinku: Kupeckého, Zámocká a Malokarpatská ulica

redaktor tvpk 08 októbra 2024

Mesto Pezinok pokračuje v sérii projektov na revitalizáciu verejných priestorov s implementáciou vodozádržných opatrení. Navrhovanými úpravami sa územie zrevitalizuje – na danej ploche vsiakne viac vody do podložia použitím vodopriepustných povrchov a výsadbou vzrastlých stromov sa zníži prehrievanie spevnenej plochy v letných mesiacoch.

Zazmluvnená cena za dielo so spoločnosťou Duvystav je 253 666,32,- €


Kupeckého ulica

Projekt revitalizácie spevnenej plochy na Kupeckého ulici zahŕňa stavebné úpravy s cieľom nahradiť existujúce vodonepriepustné povrchy za vodopriepustné. Asfaltový povrch bude nahradený špeciálnou betónovou drenážnou dlažbou Godelmann Geoston 20×20 cm, ktorá spolu so spodným lôžkom prepúšťa zrážkové vody, a súčasne zachytáva uhľovodíky a ťažké kovy, čím zabraňuje ich prenikaniu do podložia. Tento drenážny dlažobný systém bude kladený do zhutnených vodopriepustných vrstiev štrkodrvy. Vjazdy do rodinných domov budú nahradené zatrávňovacou dlažbou.  Počas stavebných úprav sa vymenia a doplnia chýbajúce obrubníky.  Vytvorí sa nový vegetačný pás zelene so stromovou výsadbou, kde bude vysadených 900 sadeníc trvaliek (rozchodníky a perovskie) a 33 stromov (jaseň mannový).

Stavenisko na Kupeckého ulici bude oplotené od 15. októbra, pričom realizácia stavebných prác je plánovaná do 15. decembra tohto roka.


Zámocká ulica

V rámci revitalizácie spevnených plôch na Zámockej ulici sa bude meniť štrkový povrch za špeciálnu betónovú drenážnu dlažbu rovnako ako na Kupeckého ulici. Súčasne bude plocha vyspádovaná do existujúcich aj novo vytvorených vegetačných pásov zelene so stromovou výsadbou. Existujúci chodník v križovatke bude skrátený a prepojený s chodníkom na druhej strane ulice novým prechodom pre chodcov. Súčasťou výsadby bude 200 trvaliek (rozchodníky a perovskie) a 3 stromy (jaseň mannový).

Stavba sa na tomto úseku začne 11. novembra a práce by mali byť dokončené do polovice decembra 2024.


Malokarpatská ulica

Na Malokarpatskej ulici sa začala revitalizácia chodníka a zelene v úseku od križovatky s ulicou Kupeckého po križovatku s ulicou Kuzmányho. Existujúci asfaltový povrch bude nahradený drenážnou zámkovou dlažbou, ktorá umožní lepší odtok dažďovej vody. Vegetačné pásy budú rozšírené, čím sa zvýši množstvo zelene na ulici. Nový projekt zahŕňa aj výsadbu 40 stromov (jarabina vtáčia) a viac než 1600 trvaliek (perovskie a veternice).

Tieto projekty majú pozitívny vplyv na životné prostredie v meste, zlepšujú mikroklímu a zvyšujú estetickú hodnotu verejných priestranstiev. Mesto Pezinok tak pokračuje v trende modernizácie verejných priestorov s ohľadom na životné prostredie a skvalitnenie života obyvateľov.




Zdroj, foto: www.pezinok.sk

Inzercia