LOADING

Type to search

Aktuálne Kultúra Výstava

Zažite Noc múzeí a galérií aj v našom meste

redaktor tvpk 17 mája 2024

Zažite neopakovateľnú atmosféru 20. ročníka podujatia Noc múzeí a galérií. Už v sobotu 18. mája 2024 aj pezinské kultúrne inštitúcie otvoria svoje brány a prinesú vám zaujímavý program.

MESTSKÉ MÚZEUM PEZINOK.

  • 10.00 – 20.00 hod.: ZO ZEME – Stála expozícia približujúca minulosť Pezinka a okolia prostredníctvom archeologických výskumov a ich výsledkov
  • 10.00 – 20.00 hod.: MOCNÍ – Záložní majitelia Pezinského panstva v rokoch 1544 – 1616 – Šerédiovci, bratislavský župan Eck zo Salmu a Neuburgu, krupinský kapitán Ján Kružič, palatín Štefan Iléšházi (a Katarína Pálfiová) patrili k významným osobnostiam svojej doby, zastávali dôležité posty v krajinskej správe a zabezpečovali obranu Uhorska pred Osmanmi, vďaka čomu sa prepracovali medzi príslušníkov najvyššej aristokracie. Výstava približuje minulosť ich rodov, ich osudy aj vzťah k panstvu. Okrem záložných majiteľov ponúkne aj pohľad na podobu Pezinka v ranom novoveku, možnosť zoznámiť sa s dobovou módou uhorskej aristokracie či nahliadnuť do inventárov Pezinského hradu – individuálne prehliadky.

Sprievodné podujatia:

  • 15.00 – 16.30 hod.: Móda raného novoveku – prednáška Lenky Pajer je venovaná odievaniu šľachty a meštianstva v období 16. – 17. storočia na príklade rekonštrukcii historických odevov.   
  • 18.00 – 19.30 hod.: Pezinskí turkobijci – prednáška – v 16. storočí získavali šľachtici slávu a uznanie v bojoch proti Osmanom, jedným z najsilnejších nepriateľov, akým Uhorsko vo svojej histórii čelilo. Život mnohých významných turkobijcov bol spätý aj s Pezinkom. Prednáška Heleny Gahérovej predstaví ich osudy a bitky, ktoré ich preslávili.  



MALOKARPATSKÉ MÚZEUM V PEZINKU

Príďte na prehliadky múzea, vyskúšajte si interaktívne expozície a pozrite si zaujímavé výstavy. Brány Malokarpatského múzea budú pre vás otvorené od 15.00 do 21.00 hod.

Sprievodný program:

  • V rámci sprievodného programu k výstave „V objatí krajiny“ s názvom „Ateliér – Poď, neboj sa umenia!“ si môžete od 16.00 do 18.00 hod vytvoriť niečo pekné.
  • Sami či s polovičkou, s priateľmi alebo rodinou, príďte si užiť dobrodružstvo v čase, priestore a predstavivosti, aby ste detailnejšie spoznali tajomstvá ukryté v našich múzeách.



MALOKARPATSKÝ BANÍCKY SPOLOK

V Baníckej expozícii v Pezinku v budove ZUŠ E. Suchoňa na ulici M. R. Štefánika si budete môcť pozrieť históriu ťažby rúd v Pezinku a okolí. Expozícia bude otvorená od 19.00 do 23.00 hod. Vstupné bude dobrovoľné. 

Inzercia