LOADING

Type to search

Aktuálne koronavírus

Vláda SR vyhlásila ďalšie preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu

redaktor tvpk 15 marca 2020

Vláda SR vyhlásila, po svojom nedeľnom rokovaní, na Slovensku núdzový stav v oblasti zdravotníctva pre nemocnice s platnosťou od 16. 3. 2020 o 6.00 h . Ide o preventívne opatrenie, ktoré má za cieľ umožniť presuny personálu a techniky, zdravotní pracovníci nebudú mať možnosť odmietnuť pracovať.

 

Vláda SR požiadala všetky nemocnice, štátne aj súkromné, aby prestali realizovať plánované operácie. Svoje kapacity majú držať pre potreby starostlivosti o pacientov nakazených koronavírusom.

 

Vláda odsúhlasila aj ďalšie preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy. Na 14 dní sa uzatvárajú všetky maloobchodné prevádzky a prevádzky so službami, okrem potravín, drogérie, lekární, čerpacích staníc, novinových trafík, pôšt, bánk, poisťovní, stravovacích prevádzok. Stravu bude možné poskytovať iba formou výdaja a donáškovej služby. V stravovacích zariadeniach sa nebude môcť sedieť.

 

Zavádza sa povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Ak Slovensko pošle pre občanov zo zahraničia autobus alebo vládny špeciál, bude sa od nich žiadať absolvovanie 14 dňovej karantény v ubytovacích zariadeniach štátu.

 

Všetko o opatreniach proti koronavírusu na Slovensku nájdete na novom webe zriadenom štátom https://korona.gov.sk .

 

Ako sa chrániť pred koronavírusom

  • Dôkladne si umývať ruky mydlom a vodou, prípadne použiť dezinfekčný prostriedok.
  • Nedotýkať sa očí, nosa a úst.
  • Zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou. Po použití ju vyhodiť do odpadkového, ideálne uzavretého, koša.
  • Vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky  (dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter).
  • Ak ste chorý, telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára alebo lekársku pohotovostnú službu, ktorý následne rozhodne o ďalšom postupe.
  • Obmedziť návštevy priestorov s väčším počtom ľudí po dobu 14 dní aj v prípade, ak ste sa vrátili zo zasiahnutých oblastí a ste bez akútnych respiračných príznakov.
  • V domácnosti dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov.

Inzercia